Horvátország - Újdonságok


Sinjska alka

Ha augusztus elején Dalmáciában tartózkodik akkor semmi képen sem hagyja ki a Sinjska alkát, egyik legszebb eseményt, mely Horvátország gazdag kulturális-történelmi örökségéről tanúskodik.  Sinjska alka vitéz verseny, melyet a XVIII. századtól kezdve rendeznek meg, a törökök elleni győzelem emlékére.  2010 óta az UNESCO szellemi örökségi listáján szerepel. Sinjben, egy Dalmát kisvárosban rendezik meg, olyan félórányira Splittől. A versenyzők lóháton lándzsával kell eltalálják alka, egy kis vas körnek a közepét, mely három részre van osztva, és egy kötélen lóg a versenypálya felett. A verseny három napig tart, a győztes az aki a legtöbb pontot gyűjti össze.

Bisevo sziget varázsa

Bisevo az egyik legtávolabbi horvát sziget, mely kis területen számos természeti szépséget rejt. Porat és Mezopat öblöket gyönyörű strandok, régi olíva és szőlő ültetvények, valamint illatos fenyvesek díszítik. A legszebb látnivaló Bisevo szigetén a varázslatos Modra barlang, a sziget keleti részén. A barlangot még a XIX. században megnyitották a nyílvonáság számára és azóta számlálják a látogatókat. A barlangnak a tengerben van a természetes bejárata, és ezen keresztül verődik vissza a fény, mely ezüst kékkel ragyogja át a barlangot. A barlangba csónakkal lehet bemenni egy mesterségesen kialakított bejáraton. Ezt a különleges jelenséget a nyár folyamán mindennap meg lehet látogatni, amikor számos utazási iroda szervez kirándulást a Modra barlangba, Bisevot pedig rendszeres komp járattal tudja megközelíteni Komiza helységből.

Dalmatian- új low cost repülő járatok Horvátországba

Hamarosan Horvátország még közelebb lesz majd. Július elejétől repülő járatokat indít a Dalmatian low cost repülőtársaság. Ez a hír különösen azokat örvendezteti meg akik szeretik az utazást, mivel nagyon kedvezőek lesznek a jegyárak. A járatok július elsején indulnak és kezdetben Zágrábot kötik össze 11 európai várossal, ezek a járatok hetente többször is közlekednek a következő városokból: Düsseldorf, Genf, Hamburg, Larnaca, Milánó, Prága, Róma, Szofija, Stuttgart, Varsó és Zürich. A leárazott jegyeket már június közepén meg lehet vásárolni, mindössze 30 euróért egy irányba. Ha még nem foglalta le jegyét, akkor tegye meg és válassza Horvátországot az idei nyaralása helyszíneként. Ez kiváló alkalom, hogy megismerje Horvátország fővárosát, mely csak néhány óra utazásra van Isztriától és Dalmáciától.   

Stari Grad – Horvátország legrégibb városa

Stari Grad, Hvar igazi gyöngye. Ez a városka az északi parton fekszik a görög telepesek alapították Krisztus előtt 384-ben, akik Paros szigetéről telepedtek ide. A város történelmi részében sétálva a kis szűk kilapozott utcákon és kis tereken az antik időkre emlékezhet vissza. A sok műemlék közül, melyek a hosszú történelméről tanúskodnak érdemes kiemelni a Tvrdalj, Petar Hektorovic költő reneszánsz villáját a gyönyörű halastóval, kerttel és az egzotikus növényekkel. Az ami még Stari Gradot különlegessé teszi  a Starigradsko polje, mely a kiváló értéke miatt 2008-ban az UNESCO világ örökség listájára került. Ha augusztusban Stari Grad környékén tartózkodik, akkor részt vehet a Faros maratonon, nemzetközi úszó maraton, melyet már negyven éve minden évben megrendeznek, vagy részt vehet a Faropiso, nemzetközi irodalmi fesztiválon. Ne hagyja el a várost úgy, hogy nem kóstolja meg a Starogrojski paprenjak nevezetű édességet, melyet hazai mézből és olívabogyó olajból készítenek.

Elafiti – a dubrovniki riviéra gyöngyszeme

A varázslatos Dubrovnik nyugati oldalán helyezkednek el az Elafiti szigetek, a szigetvilág, melyet már így emlegetnek az I. században is. Ha a Mediterrán ősi hangulatát szeretné átélni, akkor ne felejtse el meglátogatni a legismertebbeket mint Sipan, Lopud és Kolocep. Mindenek előtt az emlékezetében a friss tengeri levegő, a buja mediterrán növényzet, a sűrű fenyves erdők, citrom és narancsfélék színe és illata fog megmaradni, de különösen Sipan. Mivel a szigetek többsége lakatlan ezért itt biztosan talál rejtett, csendes öblöt és strandot. Egyik legismertebb strand a Sunj Lopud szigetén.

Elafiti szigetek gazdag történelmi örökséget rejtenek, mely a Dubrovniki Köztársaság és a lakosság gazdag történelméről tanúskodik. A művészetek szerelmeseit biztosan elkápráztatják a templomok, kolostorok és a villák, melyek még a középkorból és a reneszánsz korából maradtak itt, de a modern művészetek hódolói is találnak maguknak megfelelő szórakozást a nyári hónapok alatt, hisz Lopud szigetén megnyílt a Your Black Horizon, Művészeti pavilon. A szigetekre naponta közlekedik hajó Dubrovnikból.

Rafting a Cetinje folyón

Omis ideális hely arra, ha aktívan szeretné tölteni a hétvégéjét. Ez a kis városka, mely Dalmácia szívében helyezkedik el, Split és Makarska között, valamikor a kalózok központjaként volt ismert. A tenger, a hegységek és a folyók érdekes látványt nyújtanak, és ez az ami elkápráztatja a látogatók nagy többségét, akik szívesen térnek vissza Omis városába. Egyike a legismertebb eseményeknek Omis közelében a Cetine folyón levő rafting. Az extrém sportok rajongóinak nagy többsége örömmel ereszkedik le a Cetinje folyó zuhatagjain. A rafting alatt, mely 3-4 óra hosszáig tart a gyors vízesések közepette biztosan élvezni fogja a festményi tájat, melyek Cetinje folyót veszik körül, a túra után pedig megpihenhet a Radmanov Mlinica helységben, mely egyike a legszebb horvát üdülőhelyeknek. Ugyanakkor Omis a legizgalmasabb hely azok számára is akik szeretik a szabad hegymászást. Negyven egynéhány hegymászó útvonal van, melyeket a kezdőknek, de ugyanakkor a haladóknak is ajánlanak, hisz ez az ami felejthetetlené teszi az Ön aktív pihenését Omisban.

Peljesac bor ösvényei

Dél Dalmáciában e félszigete igazi paradicsom a borkedvelők számára. A kiváló hőmérséklet, a sok napsütés és a talaj minősége különleges körülményeket teremtenek a minőséges borok előállítására. A hosszú éves bortermelés és a szorgalmas munka a helyi borászoknak számos világhírű elismerést hozott, így ezek a borok világszerte híres éttermek itallapján szerepelnek. Peljesac a legjobb horvát borról ismert, pontosabban a „plavca malog“, melyet az ugyanazon nevű őshonos szőlőből készítenek.

A gyönyörű peljesaci bor ösvény, ahol számos kulturális műemlék található, mely a több mint 200 éves Napóleon ösvény alapjaira épült. A bor ösvényen végig vonuló túra lehetővé teszi Önnek, hogy megismerkedjen a borkészítés minden fortélyával. A borkészítők megosztják Önnel a borpincéik titkait, megmutatják saját szőlőültetvényüket, a végén pedig élvezheti a termékük gyümölcsét, vagyis a kiváló boraikat. Dalmáciában töltött ideje alatt mindenképpen megéri meglátogatni ezt az oázist.  

Horvátország – a nyakkendő hazája 

Ha egy igazi ajándékot keres, ami majd Horvátországra fogja Önt emlékeztetni, akkor a nyakkendő eredeti választás. A nyakkendő története a XVII. századba nyúlik vissza a Harmincéves háború idejébe. Ezzel tűntek ki a horvát harcosok persze a harctehetségükön kívül, a hagyományos viseletükhöz tartozott a nyakuk körül különös módon megkötött kendő. Ezt az eredeti stílust rögtön elfogadták a francia palotában, de gyorsan behálózta egész Európát is. Ma a nyakkendő az elegancia szimbóluma és kihagyhatatlan viselet ünnepélyes alkalmakkor, ezért egy ideális ajándék, melyet egy kedves személynek vihet Horvátországból. A kínálataink között különféle nyakkendőket találhat horvát történelmi motívumokkal, mint például a glagolita írás és a középkori műemlékek díszei, valamint a horvát címer.  

Tavaszi ünnepek Hvar szigetén 

A turisták nyári kedvence tavasszal sem hagyja Önt cserben. Már áprilisban ébredezik téli álmából és a látogatóit gazdag kulturális és gasztronómiai kínálattal várja. Áprilisban megismerkedhet a sziget vallásos szokásaival, részt véve az ismert Keresztért való felvonuláson, mely az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szerepel.  Május viszont számos kulturális eseményt kínál. Megrendezik a Hvari színház napokat, Európa első polgári színházának emlékére. Megtartják a Rádió dráma nemzetközi fesztiválját, a hónap végén pedig a Hvari nyári rendezvények veszik kezdetüket, a rendezvény mely számos ismert klasszikus és jazz zenészt lát vendégül. Szent Prosper ünnepe alkalmából május 10-én, megkóstolhatja és meg is vásárolhatja a helybeli gasztronómiai termékeket. Hvar város történelmi környezetében tartózkodva, a tenger és a gyönyörű természet biztosan felejthetetlené teszik az Ön tavaszi nyaralását.  

Kérjük egy kicsit várni!