Jelsa - Idegenforgalmi vezető

JELSA - Hvar sziget, Horvátország: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


Jelsa egy kis város és a kikötő a festői öbölben, az otok Hvar északi partján, az Adriai tenger legnaposabb szigete, sűrű növényzetéről és az illatos levendula mezőiről ismert. Az öböl mindkét oldalán erdős síkság, ideális a pihenésre és az úszásra. A foglalkozás alapja a gazdálkodás, szőlészet, az olajbogyó termesztés, a halászat, hajóépítés, hajózás és a turizmus. Jelsat a a környező településekkel, a helyi utak kötik össze, és a kompjáratok Splittel és Bollal az otok Bracon.

Körülötte olajfaligetek, szőlőskertek és mediterrán növények, Jelsa a XIII. század során Pitve kikötőjeként szolgát, ez a falu 3 km-re van a parttól, Gozd alatt. "Fons vocata Ielsa," a közeli mocsárról kapta a nevét. Ma Jelsan magas nyárfák dominálnak valamint, nagyon szokatlan látványa a dalmát szigeteknek. XIX. század közepén kiszáradtak a mocsarak a tengerpart körül, ahol fokozatosan kiépült Jelsa új központja.

Sv. Marija templom 1535-ben lett felépitve és 1571-ben sikeresen védte a helységet a török invázió ellen. Az első házak a gótikus Sv.Mihovila templom köré épültek, Mala bandaban az öböl északi oldalán. Egy másik település sv Ivan templom köré épült, Poljaban, amelyet a XVII. században barokk épületé alakítottak át, a nyolcszögletű tér egy kiváló példája a kőbe vésett munkának. A templom körül tér alakult ki Jelsa gazdag hajótulajdonosainak reneszánsz és barokk stílusú házaikkal.

Sv Fabijan és Sebastijan plébánia templom, a XVI. században épült, a három hajó egy épület kővel borított dongaboltozat. Az egyiket a barokk oltárok közül a Antonio Porri fafaragó készítette. Az Új parkban a horvát zeneszerző A. Dobronića (1878.-1955.) emlékműve van, S. Drinkovic munkája. Nem messze Jelsatól a régi görög Tor nevű vár romjai találhatók, Crkvica helységben pedig a római épületek maradványai.


Jelsa gazdag idegenforgalmi hagyományokkal rendelkező város. Az első szálloda a Jadran, 1911-ben épült. Ez a népszerű turisztikai célpont, vendégeinek számos szálláshelyet kínál szállodákban, apartmanokban és kempingekben. Valamint vannak nagyon jó sport-és szabadidős létesítmények. Teniszpálya, tenisz iskola, mini golf, bowling és felszerelések a vízi sportokhoz valamint búváriskola is teljesen az Önök rendelkezésére áll. Az ismert gasztronómiai kínálataival a tenger gyümölcseiből és a híres horvát borokból Jelsa népszerű és keresett üdülőhely.

A nyári hónapokban, alkalmi kulturális és szórakoztató rendezvényeket szerveznek Anthony Dobronića Napok név alatt. (július 20-augusztus 20.). A nyári hónapokban szerveznek még más kulturális és szórakozási lehetőségeket. A terek és szabadtéri mozik szolgálnak a szabadtéri kortárs zenei koncertekre és a harmonikus ének előadásokra. A szálloda teraszokon találtok dance zenét, játékokat és előadásokat. Diszkókat Jelsa központjában találtok. A hagyományos Borünnepet minden évben augusztus utolsó hétvégéjén szervezik meg, amikor ki vannak állítva Hvar legjobb borai felszolgálva hazai gasztronómiai különlegességekkel.

Kérjük egy kicsit várni!