Sibenik - Idegenforgalmi vezető

SIBENIK - Horvátország, Sibenik: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


SIBENIK
Sibenik városa a Krke folyó torkolatánál fekszik, mely elég széles öböllel van összekötve a nyílt tengerrel, valamint sv Ante hajózható csatornával. Ezért elég furcsa, hogy a kiválóan védett kikötő különös stratégiai helyzetével nincs emlegetve 1066 előtt, amikor egy hivatalos iratban az állt, hogy a Petar Kresimir horvát király karácsony körül a városba költözött az udvarával együtt. Ezek alapján Sibenik a legfiatalabb dalmát város, melyet a horvát királyok alapítottak.
 
Ezekben a viharos évszázadokban Sibenik számos török fenyegetést tapasztalt, és a középkori kinézete is megváltozott új, erős erődítmények kiépítésével. A Velencei Köztársaság aggódott a Sibenik kikötő tenger felőli védelméről, 1540 -ben az első komoly jelzés a török fenyegetésre, engedélyezte az egyik legszebb reneszánsz kastély felépítését az Adrián, vagy talán az egész mediterránon.
Sibenikben a Sv. Ana vár dominál, 70 méter tengerszint feletti magasságban, a hegy legtetején, a város történelmi magja fölött található. Sv. Ivana csillag alakú erős erőd döntő szerepet játszott a város védelmében egy erős török támadás ellen. Egy kicsit keletebbre ugyanabban az időben épült egy harmadik vár, Šubićevac.
Sibenik történelmi magja a régi kikötő körül fejlődött ki, nagy amfiteátrum formájában, felfelé halad és terjeszkedik a keletre és nyugatra. A Sibenik, történelmi város központja a főtér volt, Plathea communis, a mai Trg Republike Hrvatske, a legfontosabb egyházi és világi épületeivel.
 
A Sibeniki katedrális, Jakov apostolnak szentelve, a legfontosabb épület a városban és annak valódi jelképe. Köszönhetően a jól ismert építészeknek valamint bátor koncepciójának, jelentősége túlmutat a helyi és regionális kereteken. Katedrális a jellemzőivel, bejegyzésre került az UNESCO világ művészeti örökség nyilvántartásába.
 
A katedrális déli homlokzata mentén a XV. században püspöki palota épült, és vele szemben a felépült a reprezentatív Gradsa loggia. A tér nyugati oldalán a Juraj Dalmatinca szobra található, Ivan Mestrovic híres horvát szobrász munkája. Délkeletre a székesegyháztól a Knezev palota két szárnya található, melyeket Sibenik város múzeumává alakítottak.
 
A fontos egyházi épületeket közül a Sv Barbara templomot kell megemlíteni, a kicsi, de értékes vallási művészeti gyűjteménye miatt. A Krševana templom déli homlokzata mentén 1266-ban egy torony épült, a legrégibb Horvátországban. Új reneszánsz templom a karakterisztikus festett famennyezetéről, az ilyen dekoratív megoldások legrégebbi példája Dalmáciában.

Keletre, a régi központtól egy új tér épült, Poljana, amelynek nyugati oldala elfedi a színház épületét. Poljanetól délre díszes városi sétány van, melyet nemrégiben teljesen felújították. Ugyanakkor nem is olyan régen a déli bejáratnál, Petar Krešimir IV király szobrát helyezték el, a híres horvát szobrászművész Marja Ujević- Galetović munkája.
 
Két első osztályú nemzeti park található Sibenik közelében: Krka Nemzeti Park és a Kornati Nemzeti Park. Ami a kulturális rendezvényeket illeti meg kell említeni a Nemzetközi Gyermek Fesztivált, amely már fél évszázadon keresztül sikeresen meg van tartva minden évben. Hála a lakosság hősies erőfeszítéseinek, a város a hazáért vívott háború alatt meg lett mentve a meghódítástól és a további pusztításoktól. 
 

Kérjük egy kicsit várni!