Solta sziget - Idegenforgalmi vezető

SOLTA SZIGET - Horvátország, Dalmácia: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


OTOK SOLTA
 
Solta a központi dalmát szigetcsoport egyik szigete, otok Bractól nyugatra, a szárazföldről a Split-csatorna választja el, a drveniki szigetek csoporttól pedig a Solta-csatorna, és Bractól a Spliti szoros, Solta közepes méretű sziget, de 60 km-en nagyon tagolt partvidékével az egyik legszebb szigete a horvát tengerpartnak, főként ezen sajátosságai miatt. Partvonala többnyire sziklás, de van számos kavicsos öböl, buja mediterrán növényzettel.
 
Fontosabb helyek a Solta szigeten: Solta, Maslinica, a halász falu, Rogac, fő kikötő, Necujam, turisztikai falu, Stomorska, a halász falu és a többi falvak, mint Donje Selo, Gornje Selo és Srednje Selo. A fő település és a sziget központja Grohote. Solta és Split között naponta járnak kompok. A 24 öböl és 4 kikötő több mint ezer kisebb jachtot és több ezer fürdőzőt tud befogadni.

Bár a szárazföld csak egy fél óra hajóútra van, Solta természeti környezete továbbra is teljes mértékben érintetlen, a teljes béke és nyugalom uralkodik. Kincse a megőrzött természet e gyönyörű öblökben. Solta felkínálja látogatóinak, hogy ízleljék meg és még egyszer éljék át a régmúlt idők mediterránját, magát a civilizáció bölcsőjét.
 
Még maga Diokleciánus császár és Teuta királynő is tudták ezt, míg Marko Marulić és Petar Hektorović saját inspirációjukat is itt találták meg, az otok Solta szigeten. A sziget már az Ilir időkben lakott volt, de a római korszakban lett állandó. A szigeten majdnem 200 történelmi lelőhely van, mint az ókori sirkövek szarkofágok, valamint a római mozaikok, a kereszténység kezdetének épületei, és a falusi tornyok. A paleo-keresztény bazilika maradványait Grohotában találták meg közel Donje Selo – hoz. Sv Mihovila templom, mely a gótikus freskókat őrzi a XIV. századból, Grohota és Gornje Selo között található.
A sziget első neve Olyntha. A rómaiak Solentanak nevezik, a spliti statútumban Soltana a neve. Nyugtalan és dacos kontúrjai a szigetnek, a szépsége valamint a klíma teljes békét és kellemes pillanatokat igérnek kiegyensúlyozva a természettel.
Az első települések a sziget belsejében voltak, nem oly régen kezdtek költözni a gyönyörű öblök felé, a sziget északi és déli részén. A déli öblök a nyílt tengerre néznek, otok Hvar és Paklene szigetekre, otok Vis és Svetac, még a horizont mögé is. A legmagasabb csúcsa a szigetnek 237 m és Vela Stazanak nevezik. Az út, mely a csúcsra vezet nagyon kellemes a fenyvesek árnyékában.
Solta és Brac egyszer egy sziget volt. Közben a tenger és az ég kékjének köszönhetően a természet csodás tektonikus erőinek, a csendes Adria tengerből született a gyönyörű otok Solta. Mrduja mint emlék kő a hegyen, melyet a legenda szerint Brac és Solta emberei vittek fel. Brac csúcsa Zaglav és Solta csúcsa Livka egymással szembe helyezkednek el, megteremtve a Spliti csatornát.
 
A sziget belsejében nagyon termékeny talaj található, de a szigeten keresztül Stomorskatól kezdve Maslinicaig kiváló út vezet 20 km, hosszan, amely végigfut az olajfák, szőlők, bodzák és más mediterrán növények között. Csak megáll beérni gyökereit, a ritkán lakott öblöket és a falusi gazdákat. Mind a tíz helység könnyen megközelíthető autóval, így az egész sziget egy bekeretezett egységet képez.
 
Szamár az egyik legmegbízhatóbb módja a közlekedésnek a szigeten. Azt mondják, ez az egyik legkeményfejűbb és leglustább állat a szigeten, de nagy segítség Solta nehéz útszakaszaira. Tudták, hogy a rómaiak szamarakat alkalmaztak az utak megépítésére a szigeten? Elengedték őket előre, tudva, hogy ezek olyan lusták, biztosan megtalálja a legrövidebb és a legkönnyebb utat.
 
A gazdag történelme alatt Soltat elfoglalták, védték, megtámadták, valamint felfedezték a művészek. Legyen megszálló, lakós vagy művész - mindegyik hagyott nyomot maga után az adott időből. Az őskortól, ókoron, vagy kereszténység időszakán keresztül, háború utáni időkig - mindegyik hagyott némi nyomot Solta kövein, hogy aztán elmondhassa a régi idők történetét.

Kérjük egy kicsit várni!