Vis - Idegenforgalmi vezető

VIS - Vis sziget, Horvátország: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


VIS
Vis város és kikötő Vis öböl végén, ugyanazon nevű közép dalmát sziget észak-keleti partján, közel 2000 lakossal. A szőlő és a zöldség termesztés mellett nagy gazdasági jelentősége van a halászatnak is, és a szigeten pálma ültetvényeket is találunk. De egyre fontosabb helyet foglalja el a turisztikai tevékenység.
Vis város a regionális szigeti úton található. Van egy kompkikötője rendszeres összekötő vonalakkal melyek Split városával kötik össze. A két fő település a szigeten Vis és Komiza is csatlakoztatva vannak a hajójáratokhoz és a közúti közlekedéshez.
A kalózoktól való veszély miatt, a települések elsősorban a sziget belsejében alakultak ki: a fő település Velo Selo volt. A nagyobb települések, melyek a parton keletkeznek Komiza, és sv Jurja kikötő (ma Vis). Issa volt az első ókori város a horvát tengerparton, mely szabályos építészeti hálóval épült. A jelenlegi település akkor fejlődött ki, amikor egyesült a két kis falu, Luka és Kut.
Ókori Issa Gradina déli lejtőin épült, az öböl délnyugati szélén. Falakkal erősítve, melyek csak részben maradtak fenn. A római színház maradványai a Prirova félszigeten lettek kiásva (ugyanazon a helyszínen később épült a ferences kolostor). Tér (agora - fórum) található, a tenger keleti oldalán, és a monumentális fürdők pedig a nyugati oldalon..
 
A történelmi- művészi épületi értékek közül meg kell említeni a Gariboldi reneszánsz palotát a XVI századból, valamint a horvát költő Marin Gazarovic kastélyát a XVII század első feléből. Fontos jelentőségűek a Jaksa de különösen Vukašinović-Dojmi családi házak a régészeti leletek gyűjteményével az ős korból. A francia vereség után 1811-ben, Vis-t elfoglalták az angolok, akik megerősítették néhány Citadellaval (ma már csak romjai).
Gospe od Spilica plébánia templom 1500-as évek körül épült, és Kutnak volt a Sv Ciprijan temploma a XVI századból, amit később felújított barokk stílusban. A Lukin van a Svetog Duha templom a XVII századból.
Vis fontos menedékhely volt az ősi időkben, amikor az egyik kultúra követe a másikat, egy nagyon festői város, mely az ellenállhatatlan kombinációját kínálja a modern tengerparti üdülőhelyeknek és az elmúlt évszázadoknak.
 
Gazdag kulturális öröksége mellett, Vis természeti szépségeiről is híres. A falu közelében homokos és kavicsos strandok találhatóak (Parja, Mala Svitnja, Vela Svitnja), míg a víz halban gazdag és vonzó búvárkodási helyekkel is találkozunk. A város hátterében, egy másik remek hely van a fel vezető úton, Komiza, ahol sok szőlőültetvény húzódik, és a szőlőt hazai borok Vis Vugava, Plavac és a fehér bor előállítására használják.
 
Nagyon jó minőségű szállást kínálnak szállodákban és apartmanokban, az érintetlen természet, a kristálytiszta víz és a festményi tengerparti táj, a helyi tengeri különlegességek mellett, a legtisztább részéből az Adriának, különböző sport-és szabadidős lehetőségek vannak, valamint a különböző zenei és más események zajlanak szezonban is, csak egy része a sziget ajánlatának.
 
Vis csak nemrég úszott ki a hosszú ideig tartó elszigeteltségből (a külföldi turista nem maradhatott a szigeten 1989-ig). Tehát ez egy kiváló hely egy nyugodt és kellemes nyaralásra.
Délnyugatra az otok Vistől az otok Bisevo található, széles körben ismert, az egyedülálló Modroj barlangjáról.

Kérjük egy kicsit várni!