Riviera Zadar - Idegenforgalmi vezető

RIVIERA ZADAR - Horvátország, Dalmácia: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


Zadar Riviéra part menti sávja magába foglalja azokat a teleküléseket, melyek az Adriai autópályán vagy annak elágazásain, a regionális utakon találhatóak. Ezt az utat követve északnyugatról, délkelet felé, utunkat a lenyűgöző Maslenica hídnál kezdjük, amely a mély és szűk kanyon felett nyúlik, összekötve a Novigradi tengert a Velebiti csatornával. Sok helység van a Velebit hegység lábánál.
 
Egy magasabb fennsíkon található Starigrad, leginkább elkötelezett a turizmusra. A vonzó tengerparti területen kívül a hátterében a Paklenica Nemzeti Parkot találjátok, amely sok turistát vonz. Ez a legrégebbi nemzeti park Horvátországban 1949.-ben alapítva. Számos hegyvidéki morfológiai karszt, valamint egyedi növény-és állatvilág mellett, a parkot még két mély kanyon is jellemzi a Velika Paklenica (14 km) és a Mala Paklenica (12 km), amelyek függőlegesen vésődnek be a Velebit hegységbe. Egy kicsit délebbre található Rovanjska, ahol van egy nagyon érdekes, pre-román stílusú templom sv. George a XI. századból.
 
A festményi város Novigrad, a Novigradi tenger délkeleti partján található, valamint a viszonylag hosszú öbölben. A domb tetején a középkori vár romjai találhatóak, mely Gusić Kurjakovic család birtokában volt. Zadartól északra, egy nagyon sekély lagúnában a homokos parton, szinte teljesen körülvéve a tengerrel, fekszik Nin, az egyik legnagyobb történelmi hely szerte a régióban. IX századtól, itt üléseztek a horvát uralkodók, valamint egyben a horvát egyházmegye székhelye  is volt. A legfontosabb műemlék ebből az időszakból a teljes egészében megőrzött sv Kriz templom.
Számos falu, Biograd várossal együtt viszonylag a zadari tengerpart alacsony, könnyen hozzáférhető partján helyezkednek el. Ma leginkább idegenforgalmi központ, Biograd fontos szerepet játszott a horvát történelemben. Kezdettől fogva a horvát etnikai és kulturális alapokhoz tartozott. Nem messze Biogradtól van a Vrana-tó, ami valójában elöntött karszt terület. A római várost Zadart innen látták el vízzel a vízvezetékeken keresztül. Vrana-tó ma ismert ornitológiai rezervát számos mocsári madár számára, és nemrég nyilvánították természetvédelmi parkká.
 
Sok zadari sziget igen változatos, és a város előtt három sorba osztják. Az első sorban, viszonylag közel a parthoz Ugljan és Pasman. Ugljan teljes egészében, de különösen Preko település közvetlenül Zadarral szemben helyezkedik le, és mint külvárosai, a házigazdákhoz gravitál, melyekhez számos komp járattal csatlakozik. A Pasman sziget mind a hét települése, főleg mezőgazdasággal foglalkozik. Mali Ždrelac tenger szoros Ugljan és Pasman szigetek között híddal van összekötve. Sv Kuzme és Damjana bencés apátság, a Cokovac hegyen, Tkon mint legnagyobb település felett található .
 
A legnagyobb zadari sziget a Dugi otok, minden kétséget kizáróan az egyik legcsodálatosabb és legszebb az egész parton. Annak délkeleti részén van taglalva a Telascica öbölben, 10 km hosszú, mely számos öblöt és szigetet foglal magába. Telascica védett természeti park. Otok Molat szigeten egy nagy koncentrációs tábor maradványai találhatóak, melyet az olasz hadsereg épített a második világháború idején, elviselhetetlen körülmények között tartottak több ezer embert, főként nőket és gyermekeket. A távoli Silba szigeten még ma is találkozhattok XVIII. századi házakkal, melyeket a kapitányok és a hajótulajdonosok birtokoltak.

Kérjük egy kicsit várni!