Zadar - Idegenforgalmi vezető

ZADAR - Horvátország, Zadar: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


ZADAR
 
Zadar Észak Dalmácia kulturális, gazdasági és közigazgatási központja. A város gazdag szellemi és tárgyi kultúrája, hosszú idegenforgalmi hagyományokkal, Zadar a közigazgatási központja Zadar megyének. Gyűjteménye a régészeti és műemlék kincseknek az ókori, középkori és reneszánsz időszakából, és általában a félszigeten minden a történelmi falakon belül van. Semmi kétség központi helyet foglal el a városban a fórum, az egyik legjelentősebb építészeti komplex az Adrián.
A leghíresebb kora középkori épület Zadarban, mely a szimbolikus képviselője is egyben, a sv Donat templom. A közelében van a Főegyházmegyei palota és a sv Stosije templom, mely a XII. és a XIII. században épült, és a mérete alapján a legnagyobb katedrális Dalmáciában.
Sv Marije templom a bencés kolostorhoz tartozik, mellyel egy időben 1972-ben beiktatottak egy állandó kiállítást a vallás művészeteiről, mely felülmúlhatatlan Horvátországban. Az idő intervallum, melyet ezek a műalkotások magukba foglalnak, több mint ezer év, a VIII.-tól a XVIII századig. Közvetlen közelében van a régészeti emlékek múzeuma.
 
Sv Frane kolostor és templom a zadari félsziget északnyugati részén található. A templomban számos értékes oltár található, és egyikükön egy festmény van, melyen sv Frana ünneplik, ifj.Jacopo Palma híres velencei festő munkája. Továbbá célszerű megemlíteni a belső udvarban a reneszánsz kolostort.
Lucka ajtaja (Kapu Sv Krševana) 1573-ban a győzelmi dicsőség nevében lett oda téve, amikor a keresztény hajósok győzedelmeskedtek a török flotta felett, a lepantai tengeri csatában. Sv Krsevana templom szimbolikus példa a román stílusú építészetre a nagyon harmonikus arányokkal és finom díszítéssel. A monumentális főoltárt négy nagy művészi értékkel rendelkező szobor tartja, és Zadar Stosi, Zoilo, Krsevana és Simu városok védőszentjeit képviselik.
 
Zadar fő tere a Narodni trg. Már a középkorban megalakult, mint Platea magna. Egy nagy torony-óra, található a nyugati oldalon, és vele szemben a Gradska loggia, ugyanabban az időben lett felépítve, most kiállítási területként szolgálnak, többnyire absztrakt művészet, és így Zadar központ művészeti életét képviseli.
 
Sv Sime templom dominál a történelmi óváros keleti részén. A közelében van a sv Dominika kolostor, ahol 1936-ban megalakult az Egyetem minden hozzá kapcsolódó jogokkal. Ez a legrégebbi egyetem Horvátországban.
 
Első nyilvános sétány Dalmáciában, a töltés Grimani falain épült. Ez a park a kilapozott Pet bunara térrel, középkori erődítményekkel és városfalakkal együtt egy egységet alkotnak, és a legcsodálatosabb városrészt képviselik. Délre a Grimani falaktól a monumentális Zemaljska ajtó található, ez volt egyszer a város főbejárat. A híres velencei építész Michele Sanmicheli díszítette, és a legértékesebb műemléket képviseli a velencei időszakból egész Dalmáciában. Zadar a turisztikai vonzerejét az idegenforgalmára, a vendéglátó ipari szolgáltatásokra építi, valamint a számos gyönyörű strandra és sétányra a közvetlen és tágabb környezetében.

Kérjük egy kicsit várni!