Hvar - Idegenforgalmi vezető

HVAR - Hvar sziget, Horvátország: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


Hvar egy város és kikötő ugyanazon nevű sziget délnyugati partján és egyben a legnagyobb település a szigeten. Abban az öbölben fekszik, melyet a déli oldalon a Pakleni szigetek védenek, északon pedig sekély a tenger. A város legújabb része a Hvar kikötő körül fejlődött ki. Ma Hvar a leglátogatottabb idegenforgalmi központ Dalmáciában, de a kiváló kulturális és történelmi örökség városa is. Minden nagyobb településsel a szigeten (Stari Grad, Vrbanj, Jelsa i dr.) autóbusz vonalakkal van összekapcsolva Splittel, Rijekával, Zadrral, Dubrovnikkal, a szigetcsoportokhoz pedig sűrű kompjáratokat indítanak.

Kellemes klíma, sok napsütés, a természet szépsége, különböző szállodai-vendéglátói és sport-rekreációs ajánlatok csalogatják a turistákat télen és nyáron.
A klíma jellemzői miatt kifejlődött az egészség turizmus is. A távoli 1868-ban Hvarban megalapították a Higiénia társaságot, amely gondoskodott a városi turisták kellemes üdüléséről. Tulajdonképpen így kezdett kifejlődni a mai turizmus. Az első a Carica Elizabeta szálloda, mely 1903-ban lett megnyitva.

Hvar a fő települése a napsütötte dalmát szigetnek, mindössze 320 napfényes nappal az évben. Ismert a kellemes meleg kifejezetten mediterán klíma sok napsütéssel, nagyon kevés esővel és szinte havazás nélkül, itt érvényes az a törvény, hogy a turisták a szállodában csak fél árat fizetnek, ha egész nap esik az eső és semmit sem fizetnek ha havazik. Ha mind ehhez hozzá adjuk a rozmaring és a levendula illatát, az erdős partot és a kiváló kulturális ajánlatot, világos, hogy Hvar miért kedvenc idegenforgalmi célpont. A strandok kövesek, kis öblökkel, kavicsos strandokkal.

Hvar kivételes emlékmű kertel büszkélkedhet. Hétszáz éves falak védik, a felettük lévő erődítményekkel együtt. Ha a tenger felől közelítitek meg Hvar szigetét, a parti sétány által határolt fák üdvözölnek. A kompkikötőtől az út egy fenséges térhez vezet, melyet a legszebbnek tartanak Dalmáciában. A téren a Sv Stjepan katedrális dominál, melyet a Groda palota és a Buraga kőházak vesznek körül.

A tér északi oldalán a Kneževa palota van, mai nevén Palace Hotel. A városi loda, megsemmisült a török támadások ideje alatt , majd felújították és 1868-tól benne kávéház üzemel. Az eredeti Knežev palota komplexből a toronyóra maradt fenn. A tér déli oldalát a monumentális Arsenal zárja. Az első emeleten 1612-ben az első önkormányzati színház lett berendezve, nem csak a horvát területen, hanem Európa-szerte. A várost befolyásos helyi és külföldi építészek építették.
Mint egy elit üdülőhely Hvar minőségi és változatos szállást kínál szállodákban, apartmanokban, házakban és táborokban. Számos lehetőség van a sportra-és rekreációra. Teniszpályák, asztalitenisz, kosárlabda, bocce, bowling és a vízi sportokhoz bérelhető felszerelések állnak rendelkezésre. Hvar éttermeiben és vendéglőiben tengeri különlegességeket szolgálnak fel, melyekhez nagyon jól mennek a kiváló helyi minőséges és finom borok.

Hvar turisztikai kínálatában nagy jelentőséggel bírnak a hagyományos kulturális eseményeken: Hvar nyara (július-augusztus-szeptember), a népzene és a szórakoztató műsorok és halászati rendezvények. A különleges vallási ünnepeken, ünnepélyes körmenettel tartják a Sv Stjepan pápa (augusztus 2.) egyben a város napjának ünnepét is, majd a Sv Prosper (május 10), Sv. Križ (szeptember 14.), a nagypéntek menete stb.
Vannak szervezett kirándulások.

A növényzet szubtrópusi és nagyon dús (pálma, mirtusz, agavé, babér, rozmaring, fenyő, stb.)
Hvar dél-nyugati részén a Pakleni-szigetek állnak, ma a boatereseknek, valamint a vad és kegyetlen természet szerelmeseinek érdekes, valamikor természetes védelmi kikötő volt. Különösen vonzó az úszóknak, mert élvezhetik a napsütést és a tengert a fákkal körülvett öbölben. Palmižana ACI Marina a Sveti Klement szigeten található, a Pakleni szigetek belsejében, a Hvar kikőtő előtt. 190 kikötőhelye van, és rendszeres kapcsolatot Hvarral a taxi csónakok biztosítják önnek. A Marina közelében gyönyörű tengerpart található.

Kérjük egy kicsit várni!