Vis sziget - Idegenforgalmi vezető

VIS SZIGET - Horvátország, Dalmácia: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


OTOK VIS
 
Vis a középdalmát szigetcsoport legtávolabbi szigete, legmagasabb csúcsa  587 m tengerszint feletti magasságban, Hum. A szigeten 13 település található mintegy 5000 lakossal. A termékeny völgyekben, vörös és tarkított homokdűnékkel fedve, elsősorban szőlőt termesztenek. A szigeten nincs ivóvízforrás, kivéve néhány forrást a közeli Komizaban. A vizet nyáron hajóval szállítják ide és tartályokban tárolják.
 
Legfontosabb gazdasági ágazata a halászat a Komizai gyárral, borászat a modernizált feldolgozással és a zöldségek termesztése, különösen a korai. Ugyanakkor a szigeten pálma ültetvényeket is találunk. A turizmus egyre fontosabb gazdasági tevékenység. Visig naponta járnak kompok Splitből.
A sziget nyugati partján, egy nagy öböl a Komiza található homokos tengerfenékkel, míg a déli part számos kis öböllel rendelkezik. Ugyanazon nevű település és a kikötő Vis, a sziget északi partján található, ahol sziklák vannak.
A fő települések a szigeten Vis és Komiza, a közúti és hajó járatokkal vannak összekötve. A sziget délkeleti partján, a Ravnik, Budihovac, Parzanj és Greben szigetekkel találkozhatunk. A sziget ki van téve az észak-nyugati és dél-keleti szeleknek.
 
A kalózoktól való veszély miatt, a települések elsősorban a sziget belsejében alakultak ki: a fő település Velo Selo volt. A XV. század végén alakul ki néhány nagyobb település a parton, Komiza és sv. Jurja kikötő (ma Vis). A települések aszfaltozott úttal vannak összekötve.
Otok Vis (Issa néven ismert a múltban) már ősidők óta ismert, és büszkélkedhet a viharos múltjával és a dicsőséges időkkel, amiről az épületek és ásatások által meglelt tárgyak tanúskodnak, a Spliti Régészeti múzeumban. Kitűnő példa erre a régi város maradványa a jelenlegi Vis településtől délre, a város lejtőjén, valamint a két temető az ősi időkből és a római színház maradványai a Pririva félszigeten.
 
A történelmi- művészi épületi értékek közül meg kell említeni a Gariboldi reneszánsz palotát és Gazarovic Marina nyaralót, a templomok közül pedig a plébánia templomot 1500-as évekből, valamint a Sv Ciprijan templomot a XV. századból.
A kulturális örökségén kívül, Vis a gyönyörű tájról is ismert. A sziget belsejében, az úton Komiza felé, számos szőlőültetvény van, ahol szőlőt termesztenek híres borok, mint a Vis Vugava, Plavac és más fehér borok előállítására.
 
1989-ig valójában Vis nem volt hozzáférhető a turisták számára, mert egy katonai bázis, volt és a sziget rendelkezik a legmegvigyázottabb természettel. Elsősorban ez a béke és a kellemes üdülés szigete, míg a tenger halban gazdag és vonzó búvárkodásra alkalmas helyeket találunk.
Vis a szórakoztató események közül júliusban és augusztusban a több nyári rendezvényt és hagyományos zenei eseményeket kínál, de jók a lehetőségeket a sportra és a rekreációra is a kosárlabda-és teniszpályákkal. Délnyugatra Vistől otok Bisevo található,  jól ismert a Modroj barlangjáról.

Kérjük egy kicsit várni!