Félsziget Peljesac - Idegenforgalmi vezető

FÉLSZIGET PELJESAC - Horvátország, Dalmácia: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


PELJESAC
 
Peljesac-félsziget az Adria tengerpart egyik legszebb része, Horvátország legdélebbi részén található. Isztriai után ez Horvátország legnagyobb félszigete. Közel 62 km hosszú, jellemzői a magas hegyek a termékeny mezőkkel, ideális számos szőlőültetvényre. Szőlő kereskedelem, valamint a tengeri hagyományok is hozzájárultak a part menti települések fejlődéséhez a védett öblökben. A Stoni csatorna sekély öblében nagyméretű sókitermelők épültek, melyek létfontosságú termékek voltak a híres Dubrovniki Köztársaságban, a teljes bevétel kétharmadát is elérte. Hogy megvédhesse ezt a termelést, megalapozta Veliki Ston várost és ugyan úgy a Neretva torkolatának másik oldalán a Mali Stont.
 
Peljesac-félszigetről naponta járnak kompok a szárazföldre, valamint a közúton is Stonon keresztül el lehet érni a partot. Az egész félsziget a sűrű örökzöld vegetációval és a mediterrán növényzettel van benőve és a napsütéses napok számával a legmelegebb hely az Adrián. Peljesaciak már századokon keresztül foglalkoznak a borászattal, olajbogyó-, gyümölcs-és zöldségtermesztéssel, köszönhetően a termékeny földnek és a bőséges napsütésnek. Szinte mindig szeles a Peljesaci csatorna. Nyáron általában könnyű frissítő misztrál fúj, alkalmas vitorlázásra. Óceáni áramlatok a csatornában természetüknél fogva gyengék, csak egy kicsit megerősítik a déli támadások.
 
Orebic egy kis turisztikai város Peljesac-félsziget déli partján, Sveti Ilija (961) hegy lábánál és a legkedveltebb turisztikai üdülő a Peljesaci Rivieran.
Orebic partja tele van apró kavicsos és homokos strandokkal, köztük a legnagyobb tengerpart Trstenica 1500 m hosszú. Van egy kompkikötő Korculai menetrenddel, melynek Orebic a legrövidebb kapcsolata a szárazfölddel.
 
Trpanj egy város és kikötő a Peljesac-félsziget északi partján, 11 km-re északkeletre Orebictől. Trpanjt, mint az egész területet enyhe éghajlat jellemzi. Trpanj környékén: gyönyörű strandok vannak. Viganj falu és a kikötő a Peljesac-félsziget déli partjának nyugati részén, 7 km-re nyugatra Orebictől. Egy nagy öbölben található, déli fekvéssel, északi szelektől védett, a hátországban pedig a Sveti Ilija hegy védi, és egyben egy kis kikötő a kisebb hajók számára. Különben, a környék kiválóan alkalmas sétákra, hegymászásra és gyógynövények gyűjtésére.

Kérjük egy kicsit várni!