Omis - Idegenforgalmi vezető

OMIS - Horvátország, Dalmácia: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


Omis egy város az adriai autópályán, 28 km-re Splittől délre. Nagy köves szikla csúcsok dominálnak a városban, mintha századokon keresztül védenék Omist. A város régi része, a sziklák alatt igazi múltbéli kincs.

Omis a Cetine folyó torkolatánál fekszik, amelynek sikerült csodálatosan kiemelnie a hegyek szikláit, kanyont képezve nagyon impresszionális kinézetével. Nagyon fontos stratégiai helyzet kihatással volt a hely népesedésére a klasszikus ősidők óta.

Omis a folyójának köszönheti hírnevét; múltját, jelenét és a jövőjét. A múltban a kalózok biztos menedék helye volt, és ma turisztikai drágakő. A háborúk és a kereskedelem határozták meg a múlt századokat és kihatással voltak a lakosság sorsára. A Horvát Köztársaság bukása után a korai középkorban még egyszer kivirágzott a kalózság, így a lakosság rossz híre terjengett elég sokáig. A pápa, Velenceiek és Splitiek ellenszegültek vele, de sokáig nem volt eredményük.

Nem meghódítható sziklacsúcsok ideális helynek tűntek az erődítmények megépítésére, melyek védték Omist aki nem osztotta a sorsát saját hátterének, mi több a török támadások kikerülték. A helyi önigazgatásra való jog maradványai nem szűntek meg, így Omis ausztriai uralom alatt relatív önálló volt. De a XV. századtól Omis Velencei köztársasághoz tartozik, Poljicka köztársaság ugyan úgy múltjának része – a vidéki demokráciáról való statútumában, többek között Thomas More saját „Utópiájának” alapjait találta meg.

Sv. Petra templom nagyon fontos példája az élő roman horvát architektúrának. Omis erődítményének architektúrája még a középkorból származik. E korból származó falak még a XIX. században le lettek döntve, kivéve a torony kisebb déli részét Peovica (Mirabella) biztos a legtipikusabb román torony és egyben a legmegvigyázottabb Dalmáciában (XIII század). A városon felfelé található a középkori Starigrad torony romjai.

Sv. Mihovila püspöki templom 1629.-ben lett befejezve. Itt kiemelkednek a mesterkélt és nem barokk részletek. A templomtól elválasztva található a harang ugyanabból a korból. Mindjárt a templom mellett festői tér, melyen már 32 éve megtartják al Dalmáciai népdalok fesztivált.
Reneszánsz oltár Jacopa Palme és Giovane képével a Svih Svetih templomban van a XVI századból.

A Cetina folyó zuhatagjain a Radman malom található, körülvéve impozáns platánokkal és a pisztráng keltetővel. Ma ez a legkedveltebb helye a közép Dalmáciai kirándulóknak.
Homokos és kavicsos strandok, számos üdülőhelyek, nagyon különböző mediteráni szárazföldi ásatási rétegek az okai annak ami miatt meglátogatják ezt az egyszerű várost ; sós és édes víz, mediterán és más szinte hegyi éghajlat, csend és zaj a város ellentétei amit nagyon nehéz bárhol máshol megtalálni.

A többi nevezetesség, melyeket érdemes meg látogatni a következők: ferences kolostor, városi múzeum, a régi városi temető, középkori városközpont, Omis kulturális nyara, úszó maratón...
Omis a sok sport és rekreációs terepet kínál: a focihoz és kézilabdához, tenisz, rudak, röplabdázni homokban a város fő strandján lehet. A kanyon szikláin 30 szabad hegymászó ösvénnyel találkozunk, és a felszerelést is lehet kölcsönözni.

Kérjük egy kicsit várni!