Split - Idegenforgalmi vezető

SPLIT - Horvátország, Split: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


SPLIT

Split város és kikötő Közép-Dalmáciában, Dalmácia fővárosa és az ipar, tudomány, gazdaság és közigazgatás központja. Zágráb-Split autópályán érhetjük el, repülővel vagy hajóval. Az éghajlat mediterrán: forró, száraz nyarak és enyhe, nedves tél jellemzi. Split egyik legnaposabb hely Európában. A növényzet örökzöld (mediterrán), a város és a környező területre a szubtrópusi növények is jelemzőek (pálmák, Agavé, kaktuszok).
Ezen a kedvező helyen, a spliti félsziget déli öblében, a római Diocletianus császár a IV. században felépitette fényűző villáját, amely egyben jól védett katonai erőd. Ez az épület négyzet alakú sarkán tornyokkal és jól megőrzött homlokzattal.Négy kapun keresztül lehetett benemmi (arany, ezüst, vas és bronz). Az arany kapu mellett Grgur Nikson emlékműve emelkedik, Ivan Mestrovic szobrászművész alkotása 1929-ből.
Diocletianus császár halála után mauzóleuma gyönyörű katedrálist lett Sv. Dujma néven. A XIV. század elején harangtornyot emeltek mellé, egyike Split szimbólumainak.
1979 óta a Diocletianus palota a központ, a nemzetközi egyezményekre, az UNESCO védelme alatt. Mint az egyik legjobb példája a klasszikus ókori palotáknak, kulcs modellnek tartják az ilyen jellegű épitészet vizsgálatára.

Split művészeti műemlékeivel, főként a történelmi városközpontban találkozhatunk. Központi tér Peristil, központja volt a palotai közéletnek. Kitűnik rajta a palota Grisogono-Cipci palota, a nyugati Peristili oszlopsorokba épitve. A más paloták is a központban kitünnek a szépségükkel és a művészi értékükkel mint a Cindro palota, szép példája a barokk építészetnek, valamint a Papalic paloták, késő gótikus komplexumok (itt található a Városi Múzeum).
A nyugati ajtó a Narodni térre nyilik (rajta van a Néprajzi Múzeum). Délre ettől tértől, a vizpart közelőben található a Vocni tér. Itt a a városi erődítmény maradványai dominálnak,melyt a velenceiek épitettek 1435.-ben mint helyőrség. Az tér északi oldalán a Miles Palota található, barokk stílusában, mely előtt a horvát irodalom atyja Mark Marulić bronz emlkműve emelkedik, Ivan Mestrovic szobrászművész alkotása..

A a palota homlokzata előtti teret vonzó városi sétányá alakitották, mely kinézete és a környező architektúrája miatt lélegzetelállitó kilátást nyújt a városra, és kétségtelenül az egyik legszebb sétány azi Adriai partjánnak keleti oldalán.
A nyugaton a sétány, a reprezentetiv Trg Republikeba ütközik, mely neo-reneszánsz stílusban épült. Annak nyugati oldala a Marmont utcába folytatódik, ma városi sétány.
Marjan félsziget ugyanazon nevű heggyel együtt park erdővel van lefedve, és még ma is a legnépszerűbb hely a kirándulásokra a Splitiek részéről. Split polgárai már generációk óta büszkék rá, és gondosan karbantartják és gazdagitják. Marjanska lépcső visz a Telegrin csúcsra, melyről láthatjuk a Split-félszigetet, Kozjak, Cetina, Kastela-öböl, Salona, Klis, Trogir és Ciovo, valamint otok Solta, Brac, Hvar és Vis. Marjana déli lejtőin a horvát régészeti emlékek múzeuma található, az egyik legjelentősebb gyűjteménye a középkori művészeteknek Európában. A közelben van a Mestrovic Galéria, egy híres horvát szobrász ajándéka, az ő legjobb alkotásaival.

A Marjan északi oldalán Poljud található, ahol a fontos ferences kolostor van és a sportkomlexum közvetlen közelében található a Presvetog Trojstva templomocska. A Poljudától vezető úton a városig ahol van a Régészeti Múzeum, mely 1820-ban alakult és így a legrégebbi muzeális intézmény Európa e részén.
Split gazdag társadalmi, kulturális, szórakoztató és sporteseményekkel. Különösen nyáron, amikor Split a tereivel, udvaraival és más területekkel egy hatalmas szabadtéri színpaddá változik a hagyományos Split nyáron, amikor a dráma, opera és koncert előadásokat szerveznek (a július közepétől augusztus közepéig). Város Napot május 7-én tartják a Blagdan sv Duje, a város védőszentje. Az utóbbi időben gyorsan fejlődik a hajózási és a tengeri víz alatti turizmus, köszönhetően a számos kikötőnek.
Spliti strandok is hozzájárulnak az egyre növekvő számú turistákhoz. A legjobban felszerelt spliti strand a Bacvice,mely gykran szimpadi szerepet kap, különböző események alkalmával. Splitben vannak éttermek és vendéglők, ahol élvezheti a helyi specialitásokat.
Splitben a Diocletianus palota köveinek illata miatt tartozkodunk vagy a seprű és a tenger illata, illetve hogy megtapasztaljuk a gazdag kulturális életet, az utóbbi években,a különleges gazdag turisztikai látnivalók miatt is. Miután kiválasztotta a szállást az egyik Spliti és a környező szállodák vagy apartmanok közül illetve magánházaknál, meg győzödhettek a mesék valóságában, amit olvastatok vagy hallottatok, hogy Split városa emlékmű, tele különböző látnivalók.

Kérjük egy kicsit várni!