Tisno - Idegenforgalmi vezető

TISNO - Murter sziget, Horvátország: Válassza ki nyaralásának úti célját, és foglalja le szállását online Tekintse meg ezer képben a városok, települések, öblök és szigetek kínálatát!


Tisno egy település a keleti parton, és részben a szomszéd szárazföldön. 29 km-re északnyugatra Sibeniktől. Murter csatorna legszűkebb részén alakult ki a Murter szorosban, ahol a híd is van.

1474-ben említik először, amikor a török megszállás alatt, valamint a háborúban a Mlecaniak ellen, sok bevándorló telepedett le ezen a területen, visszavonulva az ellenség elől.
A híd, mely összeköti Tisnot a Murter szigettel, a XVIII. század elején lett felépítve, de már 1832-ben a helyére egy új felvonóhídat iktattak be. Ami a történelmi és kulturális látnivalókat illeti a területen, itt van a Gradska torony a XV. századból. A Sv Duha plébánia templom 1548-ból, ezt utólag díszítették barokk stílusban. Azon a helyen, melyen a legenda szerint megjelent a Szűzanya, a Miasszonyunk Karavaja szentély van. Tisno szárazföldi részén Sv. Martina templomot találjuk.

A kulturális örökségekből érdemes megemlíteni a Sv Duha plébániatemplom 1548-ból, a barokk megjelenése 1640-ben, és kibővítve 1840-ben. A harangtorony 1684-ben épült a helyi építészek készítették. Gospe od Caravaggio templom az olasz Gelpi család, fogadalmi temploma XVIII. század elején épült.

Minden évben, május 26-án zarándokok ezrei jönnek ide az egész Dalmáciából. Azonban a legrégebbi történelmi örökség köve ennek a területnek Tisno közelében található, az Ivinj dombon. Ott van a román kori Sv. Martin templom a XIII. századból, a korai keresztény bazilika alapjaira építve.

Tisnoban most mintegy 1500 lakos él. A lakosság régóta foglalkozik gazdálkodással, szőlészettel, az olajbogyó, gyümölcsök és zöldségek termesztésével. A halászat csak egy mellék tevékenység volt. A turisták érdeke ebben a régióban, a hatalmas lehetőség az új tevékenységek fejlesztésére - turizmus, ami Tisno polgárai között már megtörtént. A hotel szállásain és a kempingeken kívül, Tisno mintegy 1300 férőhellyel rendelkezik privát szobákban és lakosztályokon. Az üdülőhely modern infrastruktúrával, jó jövedelemmel, valamint gazdag kulturális és vendéglátó létesítményekkel rendelkezik. A nagy strandok a mediterrán fenyők árnyékában, amelyek további garancia a kellemes nyaralásra.

Tisno helyi szórakozást és különleges programokat szervez a vallási ünnepek alkalmával, de Sibenik városa, a Tisnotól mindössze 30 km-re, a nyári rendezvények részeként saját Gyermek Fesztivált kínál, ezt nem lehet kihagyni, mert híres vonzó programjairól, mely Sibenik utcáit élő színpaddá varázsolja

Kérjük egy kicsit várni!